2025. május 10.
Egyedülálló gésa bemutató Magyarországon

Egyedülálló gésa bemutató Magyarországon

Sokakban él a kép, hogy a gésák a történelem letűnőben lévő titokzatos korszakát jelentik. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a világon mindössze négy olyan gésa él, aki angolul is beszél, és utazó nagykövetként mutatja be világszerte e különleges világot. Április 4-én, Magyarországon először lesz látható művészeti előadásuk.

2019. április 4-én este az óbudai Sushi Sei étteremben találkozhatnak a leggyorsabb jelentkezők a világon még élő, angolul beszélő négy gésával egy különleges kulináris élmény közepette. A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulójára rendezett eseményre, kifejezetten az étterem meghívására érkeztek hazánkba a Fukagawa gésák, hogy egyedülálló, Magyarországon csak egyetlen alkalommal látható művészeti előadásukon bepillantást engedjenek különleges kulturális világukba. Énekelnek, és zenélnek, utána pedig a vendégek társaloghatnak velük, kérdezhetnek tőlük.

 

Az előadással párhuzamos vacsorát az a Kurkó Zsolt és csapata készíti, aki megnyerte 2018 szeptemberében a Washoku World Challenge európai versenyét Párizsban, ahol is a Sushi Sei séfje egyedül képviselte Magyarországot. Kurkó Zsolt a világdöntőn negyedik helyezést ért el.  A Washoku World Challenge a japán gasztronómia legjelentősebb eseménye, célja, hogy elismerje a világ különböző pontjain dolgozó lelkes szakácsokat, akik külföldi származásuk ellenére elkötelezetten ápolják a szigetország gasztronómiai hírnevét. Ezen az estén a versenyen készített ételek közül is kóstolható néhány.

 

A gésák titkozatos világát több film és könyv is feldolgozta már. Az első, még férfiakból álló gésák a 17. században jelentek meg, akik, tökéletesre fejlesztve a szórakoztatást, zenével, tánccal és költészettel szórakoztatták az embereket. A szó két részből áll: gei, ami művészetet jelent, és sa, aminek a jelentése „személy” vagy „valamit csináló”. Szó szerint tehát nagyjából művészt, előadóművészt jelent. Az 1700-as évek végére a női gésák már sokkal népszerűbbek voltak, így átvették a férfiak szerepét. Eleganciájuk, szépségük és magas műveltségük miatt előkelő társadalmi pozícióban voltak, és komoly törvények védték jogaikat. Elsajátították a hagyományos japán hangszerek használatát, a tradicionális táncok és énekek előadásmódját, a teaszertartás pontos kivitelezését és a vendégeikkel való beszélgetés és általában véve is a szórakoztatás technikáját. Sokan közülük az irodalom és a költészet terén is kiváló művésszé váltak. A gésák sminkjét, hajviseletét, öltözetét és mindennapjait szigorú előírások szabályozták. Más külső jellemzőik voltak a tanuló gésáknak, vagyis a maikóknak és más a tapasztalt gésáknak. Kiképzésük több fázisból állt. Először cselédként szolgáltak a gésaházakban, mellette órákra jártak, ahol megismerkedtek a tradíciókkal, öltözködési- és beszédleckéket vettek. A következő fázisban már nem kellett az órákon tanulniuk, a tapasztaltabb gésák csendes kísérőkéjent szolgáltak. Majd jött a harmadik fázis, amikor a gésajelölt egy nála idősebb, teljes jogú gésával dolgozott párban akár több évig.

 

 

 

Az 1920-as években több mint 80 000 gésa élt Japánban, mára már ennél sokkal kevesebben vannak. A pontos számuk ismeretlen, 1000–2000 fő közé becsülik. Közülük mindössze négy beszél angolul, ők április 4-én,  egy estén át Magyarországon is bemutatják művészetüket.

 

Az étterem
A több mint 10 éves múltra visszatekintő Sushi Sei japán étterem autentikus kínálattal és különleges atmoszférával várja a japán gasztronómia szerelmeseit. Az Óbuda szívében, a Kolosy tértől mindössze karnyújtásnyira található elegáns étterem innovatív technológiával ötvözi a tradicionális ízeket, az eredmény pedig a magyar vendégeket és az itt élő ázsiai közösségeket egyaránt lenyűgözi. Az étterem japán chéfje, Seiichi Kusumoto és csapata elhivatottan dolgozik azon, hogy az ázsiai ízek budapesti kedvelői megismerhessék a japán konyha tradicionális finomságait. Az étterem magáénak tudhatja a JETRO (Japán Külkereskedelmi Szervezet) által kiállított bizonyítványt, ami a Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériummal karöltve igazolja az étteremben felszolgált ételek autentikus és a japán elvárásoknak maximálisan megfelelő elkészítését.

Megosztás

A wellness nem csak a punnyadásról szól

Hello Mozaik

A wellness nem csak a punnyadásról szól

  • 2025.04.26

Az életmódváltás szinte bármilyen életkorban elkezdhető. Szerencsére egyre többen ismerik fel annak jelentőségét, hogy rendszeres mozgással, edzéssel, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel hozzájárulhatunk testi és szellemi jólétünkhöz.

Tavaszi vitalizálás

Hello Mozaik

Tavaszi vitalizálás

  • 2025.04.2

A tavasz első napsugaraival nemcsak a természet ébredezik téli álmából, hanem az emberek gondolatai is a megújulás körül forognak. Jó lenne karcsúbbnak és energikusabbnak lenni, leküzdeni a tavaszi fáradtságot, feltölteni a szervezet vitaminraktárait. El lehet érni mindezt önsanyargatás és lemondás nélkül?