2024. október 18.

Enyhítették a 90 éves gyulai férfi kirablóinak büntetését

Az idős férfit életveszélyesen bántalmazó rablók nem találták meg a házban elrejtett több millió forint értékű készpénzt és takarékbetétkönyvet.

Jogerősen 11, illetve 8 és fél év fegyházbüntetésre ítélt pénteken a Szegedi Ítélőtábla három vádlottat, akik 2013-ban otthonában éjszaka kiraboltak egy 90 éves férfit.

A bíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek az elsőrendű vádlottat, társait rablás bűntettében marasztalták el – írta az MTI.

A büntette előélet vádlottak 2013 elején egy ételkihordással foglalkozó ismerősüktől tudták meg, hogy az idős férfi rosszul lát, az egyik fülére süket, és szinte mindig egyedül van otthon, kutyát nem tart, vendégeket sem nagyon fogad. Ismerősük - aki bűnsegédként elkövetett lopás kísérletért egy év tíz hónap három évre felfüggesztett börtönt kapott - azt is elmondta, hogy a férfi otthon 600-800 ezer forint készpénzt tart, amit könnyen el lehet hozni.

A vádlottak 2013 februárjában késő este elmentek a sértett otthonához, ketten bemásztak az ablakon, és értékek után kezdtek el kutatni a házban. A zajra felébredt az idős férfi, akit először az elsőrendű vádlott ütött meg. A sértett földre került, a vádlottak tovább kutattak, de mivel csak néhány ezer forintot találtak, az egyik támadó belerúgott a fekvő férfiba. Az elsőrendű vádlott ezután többször fejen ütötte, fojtogatta, miközben folyamatosan azt kérdezgette, hol a pénz.

A vádlottak semmi érdemlegeset nem találtak, holott a házban ekkor több mint 3,5 millió forint készpénz, 4 millió forint értékű takarékbetétkönyv volt elrejtve a kamrában, továbbá az egyik szobai szekrényben 123 ezer forint készpénzt tartott a ház gazdája.

Az idős férfi életveszélyes sérüléseket szenvedett, súlyos egészségromlás alakult ki nála, ami 2013. május végén bekövetkezett halálig fennmaradt. A szakértői vélemény szerint a bántalmazás következtében kialakult tartós egészségromlás közvetve hozzájárult az idős férfi halálához.

Döntésével az ítélőtábla - a jelentős időmúlásra tekintettel - valamennyi vádlott esetében enyhítette a Gyulai Törvényszék által első fokon kiszabott büntetéseket.

Megosztás