2025. május 10.
Esett már vattacukor a levesedbe? Az ország egyik legjobb éttermében ez nem ritka

Esett már vattacukor a levesedbe? Az ország egyik legjobb éttermében ez nem ritka

Az, hogy Oscar-szobrok odaítélése után mindig tudatosabban választok filmet, ha van időm egy mozira, az semmi ahhoz képest, mennyire célirányosan megyek étterembe a Dining Guide Év Étterme Gála után. Idén is akadt még olyan a top 20-ban, ahol még nem jártam. Nem voltam ezzel egyedül; Budapest egyik csúcséttermébe alig járnak magyarok.

Február 25-én rendezték meg a hazai gasztronómiai élet legjelentősebb eseményét, amelyen a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díjat a Széll Tamás és Szulló Szabina séfek által vezetett Stand kapta. Az Év Cukrászdája Díjat – akárcsak tavaly – a Mihályi Patisserie, az Év Alternatív Vendéglátóhelye a Pizza, Kávé, Világbéke lett, miközben az Életmű Díjat Bíró Lajos vehette át. Színpadra állt a top 20-as mezőny összes séfje, akik formálisan is megalakították a „Made in Hungary” Top Gasztronómiai Társulást. A különdíjasokkal együtt nehezen fértek el még azon a hosszú színpadon is. Az olasz tini fiúk érezhették így magukat, amikor a budapesti osztálykiránduláson végignéztek a lányokon a diszkóban. Vakon bármelyiket. De nekem a legtöbb már megvolt. A főztje.

 

Ázsiai mítoszokat akarok enni!
Sohasem volt azonban még szerencsém a Baraka séfjéhez. André Bicalho évszakok ihlette koncepciózus menüiről azonban már sokat hallottam, így nem fért sok kétség hozzá, hogy az idei 20 legjobb hazai étterem közül a Baraka lesz az, amit biztosan meglátogatok. Az étterem téli menüjét ebben a szezonban ázsiai mítoszok és legendák ihlették. Azt ígérték, számtalan kalandot élhetünk át, hiszen a menü összes tányérja egy-egy ázsiai népmesét idéz. Az összetevők és alapanyagok valahogyan egy-egy mese karakterére, cselekményére, mélyebb jelentésére utalnak.  

 

 

Egy biztos, nem sok honfitársunk élte át a rókatűz, a fehér kígyó és a kilencfarkú rókalény legendáját ezen a télen. Az impozáns éttermet idegen nyelvek töltik meg. Még a hostess is konzekvensen angolul beszél hozzánk. Feltételezem, nincs szüksége a magyar nyelvre. (A választ majd a tea szeánsz alatt kapom meg: A pincérünk saját becslése szerint 10-12 magyar vendégük van, akik időről-időre visszajárnak. A Barakát felkeresők 95%-a külföldi.) Nagy kár, de most nem sajnálkozom, mert ettől még exkluzívabbnak érzem az élményt.

 

Egy zsúrkocsinyi gin-tonik
Még utolsókat rúgja a tél kint, így még kellemesebb érzés ebbe a nagyvonalú, mégis melegséget árasztó enteriőrbe megérkezni. A felszolgálónk bemutatkozik, és ez nemcsak amolyan illendő összekacsintás, valóban szükségünk lesz idegenvezetőre a következő két, de inkább 3-4 órás kaland során.

 

Az aktuális bar trendnek megfelelően ginek és tonikok sora gördül az asztalunk mellé. Az Etsu hozza az elvárásaimat a precíz japán italkészítéssel kapcsolatban. Már-már légies gin, amelybe sok fűszert rejtettek, mégis szépen dominál a boróka és nem tolakodó az alkoholja. Jó, hogy egy selymesebb tonikot választottunk hozzá. A málna nyugodtan kimaradhatott volna a pohárból, de így a tél végén ez is egy lélekmelengető bónusz. 

 

Közben megérkeznek a tulajdonos házaspár férfi tagjának, David Seboeknek saját sütésű péksüteményei. Minden étteremben mérce ezeknek a minősége. Az asztalunkon illatozó diós-gyümölcsös kenyér és foszlós zsömle sok jót sejtetnek a folytatásra. David egyébként cukrász és pék volt New Yorkban és Franciaországban, majd Budapestre jött a tanulmányait folytatni. Itt ismerkedett meg feleségével, Leorával. Igazi csupaszív vendéglátók, egyiküket biztosan ott találod a vendégtérben, bármikor mész a Barakába.

 

Rókák indítják téli utazásunk a mítoszok világába
A Kitsunebi gömböket, azaz a rókatüzeket mitikus rókák hozzák létre. Szájukon át tüzet lehelnek a gömbökbe, amelyek útjukat világítják az éjszakában. Ezek a rókatüzek olyan fényesek, mintha lámpások lennének. Színük piros, narancs, kék és zöld, az előételünkben pedig mintha nyalókák lennének. A libamáj és cékla macaron, a kecskesajt zöldfűszerekkel és blue curacao, a sütőtök, valamint a rákkrokett és zöld curry inkább játék az érzékekkel. Látványnak felejthetetlen, de egyébként olyan, mint a málna a gin-tonikban – ha kimarad, akkor sincs baj.

 

Vattacukor a levesedbe? A teljes cikk elolvasható ITT

Megosztás

A wellness nem csak a punnyadásról szól

Hello Mozaik

A wellness nem csak a punnyadásról szól

  • 2025.04.26

Az életmódváltás szinte bármilyen életkorban elkezdhető. Szerencsére egyre többen ismerik fel annak jelentőségét, hogy rendszeres mozgással, edzéssel, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő mennyiségű és minőségű pihenéssel hozzájárulhatunk testi és szellemi jólétünkhöz.

Tavaszi vitalizálás

Hello Mozaik

Tavaszi vitalizálás

  • 2025.04.2

A tavasz első napsugaraival nemcsak a természet ébredezik téli álmából, hanem az emberek gondolatai is a megújulás körül forognak. Jó lenne karcsúbbnak és energikusabbnak lenni, leküzdeni a tavaszi fáradtságot, feltölteni a szervezet vitaminraktárait. El lehet érni mindezt önsanyargatás és lemondás nélkül?